Yazılım Test Teknolojileri ve Türkiye’deki Durumu

Yazılım Test Teknolojileri ve Türkiye’deki Durumu
Yazılım Test Teknolojileri ve Türkiye’deki Durumu

Yazılım teknolojilerinin gelişmesi ve kullanım alanlarının genişlemesiyle birlikte siber güvenlik sistemlerine olan ihtiyaç artmıştır. Tüm sektörlerde kullanılan yazılımların güvenliğinin sağlanabilmesi için piyasada kullanılmaya başladıktan sonra ortaya çıkabilecek olan hataların test edilmesi ve tespiti önemlidir. Yazılım test teknolojileri geliştirilerek, siber güvenlik önlemleri alınmaya başlanmıştır.

Türkiye’de yerli yazılım test teknolojileri geliştirilmeye başlamış ve sayıları artırılmaya çalışılmaktadır. Yazılım teknolojilerinde hata ve kusurlar bulunabilmektedir. Önemli olan bu hata (bug) ve kusurların tespit edilerek en aza indirilebilmesidir. Yazılım test teknolojileri ile hatalar bulunurken, yazılım kalitesi artırılarak kusurlar giderilebilecektir. Yazılımlar üzerinde yapılacak olan testlerin profesyonelce yapılması gerekiyor.

Türkiye’deki Durum

Yazılım test teknolojilerinin geliştirilebilmesi için Türkiye’de yapılan çalışma sayısı giderek çoğalmaktadır. Türkiye’de Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Tic. A. Ş tarafından faaliyete geçirilen Information Technology Security Evoluation Facility (ITSEF) laboratuvarı yazılım güvenliği için TSE belgeli olarak değerlendirme hizmeti vermektedir. Bu kurum Türkiye’de 4, Dünyada ise 64’cü laboratuvar olarak hizmet veriyor. 

Bu ve bunun gibi laboratuvarlarda, bilişim teknolojileri ürünlerinin testleri yapılarak, güvenlik değerlendirmeleri yapılmaktadır. Yapılan yazılım testi sonucunda, güvenlik sertifikası verilerek, piyasada güvenli olarak kullanılmasını, kurum verilerinin güvende olmasını sağlıyorlar. Ülkemizde kullanılan yazılım test teknolojilerinin Avrupa ve Nato standartlarına uygun olduğu kabul edilmektedir.

Yazılım Test Seviyeleri

Bilişim sektöründe geliştirilmiş olan yazılımlar, kullanım amaçlarına göre test edilmektedir. Yazılım etkinliğine dayalı olarak test seviyeleri belirlenmiş, düşük seviyeden yüksek seviyeye doğru işlem aşamaları uygulanmaktadır. 

Seviyeler şu şekildedir;
  • Düşük Seviye
  • Birim testi
  • Modül testi
  • Bütünleştirilmiş test
  • Sistem testi
  • Kabul testi
  • Yüksek Seviye
Birim testi aşamasında, yazılım kodunun belirli bir biriminin kontrolü yapılmaktadır. Modül testi, yazılımın tasarıma göre değerlendirilmesi yapılıyor. Alt sistem tasarım değerlendirilmesi, bütünleştirme testi ile gerçekleşiyor. Sistem testi aşamasında, yazılım mimari açıdan değerlendiriliyor. Gereksinimlere göre test yapıldıktan sonra kabul testi yapılarak yüksek seviyeye ulaşmasın sağlanıyor.

Beyaz Kutu Testi

Yazılım test teknolojileri kullanılarak yapılan ve yazılım kalitesinin yükseltilmesi amaçlanan testlerden birisi beyaz kutu testidir. Yazılım kaynak kodu bileşenler tabanında test edilerek gerçekleştirilmektedir. Programların tekil birimlerine tek tek uygulanmaktadır. Bu testi, bireysel geliştiriciler tercih etmekte ve kaynak koda göre test yapmaktadır. Buna benzer çok sayıda uygulama türü bulunmaktadır. Tüm testlerin amacı yazılım eksikliklerinin belirlemek, siber saldırılara karşı yazılımları daha güvenli seviyeye çıkartabilmektir.

Test Uygulayıcılarının Özellikleri

Yazılım ürünleri için geliştirilen test teknolojilerinin bilinçli ve uzman kişiler tarafından kullanılması yazılım güvenliği açısından önemlidir. Siber güvenlik sistemlerini geliştirilmesini sağlayan test mühendisleri, yeni geliştirilen teknolojileri yakından takip ederek, gereksinimleri doğru belirleyebilmelidir. 
Her test uygulayıcısı, kullanılan teknolojiye hakim olmalı, risk alarak, gerçekçi ve mükemmeliyetçi olmalıdır. Yazılımlarda test yapılırken, yazılım programının çalışıp çalışmadığı görülür ve programın hedefi gerçekleştirip gerçekleşmediği görülmeye çalışılır. Tüm işlemler güvenlik ve arıza risklerini azaltmak ve tespit ederek ortadan kaldırmak için yapılır.

Türkiye’de Siber Güvenlik

Günümüzde, ülkelerin ulusal güvenlikleri ve dış politikaları, siber güvenlik durumlarına göre belirlenmeye başlamıştır. Türkiye’de yazılım test teknolojileri geliştirilerek siber güvenlik alanında stratejiler ve eylem planları hazırlamaya başlamıştır. Teknolojik gelişmelere göre yapılacak olan testler ve güvenlik önlemleri belirlenmektedir. İnternet teknolojisinin hızla geliştiği dünyada, test sistemleri geliştirilerek, yazılımların kalitesi artırılarak, veri güvenliği sağlanmaya çalışılmaktadır. 
Diğer ülkelere göre değerlendirme yapıldığında yazılım test teknolojileri konusunda Türkiye’deki durumun oldukça gelişmiş ve sürekli yeni uygulamaların geliştirildiği görülebilmektedir. Siber güvenlik alanındaki başarı arttıkça dünya genelindeki etkinlikte artmaktadır.
Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

DönüşümDönüşüm İfadeİfade