Android Sürümler ve Özellikleri

Tüm Sürümler Genel Tablo:
Android Tüm Sürümler Genel Tablo
Android Tüm Sürümler Genel Tablo

1-Android Beta:

5 Kasım 2007'de duyurulan sistemin geliştirme kiti, yani SDK'sı 12 Kasım 2007'de duyurulmuştur. Oluşturulan bu sürüm Android'in yapımı için atılan ilk somut adımdı. Bir nevi deneme sürümüydü. Android Beta sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

2-Android 1.0:

23 Eylül 2008'de duyurulmuştur. Android Market ilk bu sürümde kullanılmıştır. Ticari amaçla oluşturulan ilk sürümdür. Bu sürümü, başka bir deyişle Android'i ilk kullanan cihaz HTC Dream'dir. Android 1.0 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

3-Android 1.1-Petit Four (Küçük Bisküvi):

9 Şubat 2009'da duyurulmuştur. Kod adı, yani Petit Four ibaresi resmi olarak kullanılmamıştır. Aynı zamanda kod isin olarak Astro terimide kayıtlara geçmiştir. Temel olarak ufak düzeltmelerin yapıldığı ve hataların giderildiği başka bir sürümdür. Test için HTC'nin Dream kod adlı cihazı kullanılmıştır. İşletim sisteminde 2 dil kullanılmıştır, bu diller İngilizce ve Almanca'dır. Android 1.1 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.


Android Petit Four Ekran Görüntüsü
Android Petit Four Ekran Görüntüsü

4-Android 1.5-Cupcake (Çörek):

30 Nisan 2009'da duyurulmuştur. Resmi olarak kod adı kullanılan ilk sürümdür. Bu sürümle birlikte kullanılan klavye değişime ve kişiselleştirmeye açık hale gelmiştir. Ayrıca Android'in can alıcı özelliklerinden biri olan Widget(Kısayol) desteğide bu sürümle birlikte gelmiştir. Sistem 2.6.27 sürümlü Linux kerneli üzerine kurulmuştur. Ayrıca kopyala-yapıştır gibi komutlarda bu güncellemeyle kullanıma sunulmuş ve işletim sistemi daha işlevsel bir hal almıştır. Android 1.5 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

Android Cupcake Ekran Görüntüsü
Android Cupcake Ekran Görüntüsü


5-Android 1.6-Donut (Lokma):

15 Eylül 2009'da duyurulmuştur. Android 1.6 SDK ile birlikte gelmiştir. Bu sistem ise 2.6.29 sürümlü Linux çekirdeği üzerine kurulmuştur. Bu sürümle birlikte metin, ses ve arama özelliklerine çeşitli ve önemli güncellemeler gelmiştir. Android 1.6 sürümü de sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

Android Donut Ekran Görüntüsü
Android Donut Ekran Görüntüsü

6-Android 2.0/2.1-Eclair (Kremalı Pasta):

26 Ekim 2009'da duyurulmuştur ve Android 2.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Bu sürüm 2.6.29 sürümlü Linux çekirdeği üzerine kurulmuştur. Bu sürüm kullanıma yönelik bir çok yeniliği de beraberinde getiriyordu. Hıza yönelik optimizasyonlar, senkronizasyon desteği, kamera işlevlerinde artış, düzeltmeler içeren arayüz, HTML5 desteği, canlı duvar kağıtları, Exchange senkronizasyon desteği, Bluetooth 2.1 desteği ve bazı iyileştirmeler bu sürümle birlikte gelmiştir. Bu sürüm sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

Android Eclair Ekran Görüntüsü
Android Eclair Ekran Görüntüsü


7-Android 2.2-Froyo (Dondurulmuş Yoğurt):

20 Mayıs 2010'da duyuruldu. Android 2.2 SDK ile birlikte piyasaya sürüldü. Sürümde kod isim olarak kullanılan Froyo kelimesi 'Frozen Yogurt' kelimesinin kısaltılmış halidir. Bu sürüm 2.6.32 numaralı Linux çekirdeğini temel alıyordu. Performans yönünden pek çok iyileştirme söz konusudur. Tarayıcıya V8 Java Script entegre edilmiştir. Ayrıca Adobe Flash desteği, USB Tether (OTG) desteği, Wifi Hotspot desteği bu sürümle gelmiştir. İlk olarak Google'ın HTC üretimi Nexus One cihazında kullanılmıştır. Android 2.2 sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.
 
Android Froyo Ekran Görüntüsü
Android Froyo Ekran Görüntüsü 
8-Android 2.3-Gingerbread (Zencefilli Çörek):

6 Aralık 2010'da duyurulmuştur. Android 2.3 SDK ile birlikte gelmiştir. Linux 2.6.32 çekirdeğini kullanır. İlk olarak yine Google'ın HTC üretimi cihazı Nexus S üzerinde kullanılmıştır. Bu sürüm ile 1280x768 ve üstü çözünürlüğü olan ekranlar desteklenmeye başladı, çoklu kamera desteğide bu sürümde eklendi. Ayrıca Google Talk uygulaması için ses ve video desteği eklenmişti. Sistem NFC desteğinide arkasına alıyor, kopyala-yapıştır işlevide daha kolay bir hale getiriliyor, ayrıca sisteme Multitouch desteği kazandırılıyordu. Gingerbread sürümü sadece akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.

Android Gingerbread Ekran Görüntüsü
Android Gingerbread Ekran Görüntüsü



9-Android 3.0-Honeycomb (Balpeteği):

22 Şubat 2011'de duyurulmuştur, Android 3.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Bundan sonra çıkan diğer tablet sürümleri de Honeycomb adını almıştır. Bu sürüm sadece tablet bilgisayarlar için yazılmıştır ve tabletlere yönelik ilk ve tek Android sürümüdür. 2.6.36 numaralı Linux çekirdeğini kullanır. İlk olarak Motorola Xoom isimli tablet bilgisayar bu sürümü kullanmıştır. Bu sürümle birlikte Android işletim sistemi tabletlere özel olarak optimize edilmiş ve bambaşka holografik bir arayüz kullanılmıştır. Aynı zamanda tablet bilgisayarlara bilgisayarlarımızda bulunan Başlat menüsüne benzer bir sistem barı eklenmiştir. Bu sürüm sadece tabletlerde kullanılmak üzere yazılmış ve buna uygun olarak optimize edilmiştir.

Android Honeycomb Ekran Görüntüsü
Android Honeycomb Ekran Görüntüsü


10-Android 4.0-İce Cream Sandwich (Dondurmalı Sandviç):

19 Ekim 2011 tarihinde duyurulmuştur. 3.0.1 numaralı Linux kernelini kullanmıştır. ilk olarak Google'ın Samsung üretimi cihazı Galaxy Nexus modelinde kullanılmıştır. Bu sürüm Android 4.0 SDK ile birlikte gelmiştir. Sistemin kaynak kodları 14 Kasım 2011'de kullanıma sunulmuştur. Bu sürümle birlikte fiziksel tuşların kullanımı yerine ekranın alt kısmında işletim sisteminin ortaya çıkardığı dokunmatik butonlar kullanınılmaya başlanmıştır. Yüz tanıma teknolojisi bu sürümle birlikte kullanıma sunulmuştur. Performansta da önemli gelişmeler ortaya konmuştur. Bu sürüm hem tablet bilgisayarlar hemde akıllı telefonlarda kullanılmak üzere kodlanmıştır.
-Android 4.0 akıllı telefon ev ekranı:

Android Cream Sandwich Ekran Görüntüsü
Android Cream Sandwich Ekran Görüntüsü


11-Android 4.1-Jelly Bean (Jöle Şekerleme):

27 Haziran 2012 tarihinde duyurulmuştur. Jelly Bean 3.0.31 numaralı Linux kernelini kullanmıştır. Arayüzde çok önemli geliştirmeler söz konusudur. Google'ın 'Project Butter' adını verdiği yeni özelliği arayüzde önceki sürümlerde 30 FPS civarlarında seyreden arayüz geçiş ve dokunmatik algılama hızının 60 FPS gibi iki kat daha yüksek bir rakama çıkmasını sağladı. Ayrıca VSync faktörünüde unutmak olmaz. Çünkü bu faktörde genel anlamda hızlanmayı sağlıyor. Üçlü tamponlama desteği ile de CPU, GPU ve ekran arasında oluşan etkileşimde iyileştirmeler söz konusu. Ayrıca Jelly Bean güncellemesi bildirim çubuğunda daha ayrıntılı özelleştirme imkanı ve iyileştirmeler sunuyordu. Ayrıca bu sürümde bazı sistem widget uygulamaları ana ekranda yeniden boyutlandırılabiliyor. Kamera iyileştirmeleri ve Google Now gibi uygulama destekleri ise kendinden bahsettirmeyi başardı.

Android Jelly Bean 4.1 Ekran Görüntüsü
Android Jelly Bean 4.1 Ekran Görüntüsü



12-Android 4.2-Jelly Bean (Jöle Şekerleme):

Bu sürümün adı bazı yerlerde 'Lime Pie' olarak geçsede sürüm resmi olarak Jelly Bean ismiyle geldi. Temel yine 4.1 sürümünde ki gibi 3.0.31 numaralı Linux kernelini kullandı. Bu sürüm 13 Kasım 2012 tarihinde duyuruldu. Bu sistem güncellemesi bazı kullanıcılara göre Microsoft'un Windows Phone 8 işletim sisteminin duyurulmasına yakın bir zamanda yapılarak Windows Phone 8 etkinliğini gölgelemek amacıyla yapıldı. Ancak bu durumlar iddaa olmakla kaldı. İki taraftan da konuyla ilgili açıklama gelmedi.
Sistemde yapılan geliştirmelere gelecek olursak, kamerada 360 derece çekim yapmayı sağlayan bir iyileştirme yapıldı. Bildirim panelinde daha da ayrıntılı geliştirmeler yapıldı. Arayüzde bir 4.1 sürümüne göre fazla değişiklik yok.

Android Jelly Bean 4.1 Ekran Görüntüsü




13-Android Kitkat:

14-Android Lollipop:

Android Lollipop Ekran Görüntüsü
Android Lollipop Ekran Görüntüsü


15-Android Marsmallow:

Android Marsmallow Ekran Görüntüsü
Android Marsmallow Ekran Görüntüsü
Sonraki
« Prev Post
Önceki
Next Post »

DönüşümDönüşüm İfadeİfade